T K

Yeşil Enerji Sertifikası Blokzincir Projesi

Enerjisa Enerji A.Ş.

Yeşil Enerji Sertifikası Blokzincir Projesi

Proje İçeriği

Şirketler; hızla önem kazanan yeşil dönüşüm / sürdürülebilirlik alanlarında aldıkları aksiyonları çalışanlarına ve tüm paydaşlarına şeffaf bir şekilde raporlama ihtiyacı duyuyorlar. Bu bağlamda yenilenebilir enerji sertifikaları da kullandıkları enerjinin kaynağının doğrulanması noktasında kritik önem taşıyor. Dolayısıyla proje sayesinde piyasada ağırlıklı satışı yapılan; tüketim ve üretim ilişkisini dikkate almayan yeşil enerji ürünün ötesine geçerek üretimin ve bu üretim ile eşleşen tüketimin saatlik bazda takibini güvenli bir şekilde sağlanmaktadır. Bu uygulama ile üretim sertifikaları ve müşteriye yapılan transferler blokzincir teknolojisi ile geri döndürülemez ve tekilleştirilmiş olarak yönetilebilmektedir.


Projenin Amacı

Proje ile Yenilenebilir Enerji sertifikaların yönetimi dijitalize edilerek, üretim sertifikaları ve müşteriye yapılan transferlerin blokzincir teknolojisi ile geri döndürülemez ve tekilleştirilmiş olarak yönetilmesi sağlanmaktadır.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

"Bu proje ile Enerjisa müşterileri, blockchain teknolojisini kullanarak enerji tüketimlerini seçilen yenilenebilir enerji türleri ile yerel ve gerçek zamanlı (7/24) eşleştirebilmektedir. REC'ler ve GO'lar gibi Enerji Nitelik Sertifikaları (EAC) sayesinde tüketiciler, enerjinin kaynağını seçebiliyor ve o enerji üretim biriminin kullanımını talep edebilinmekte. Ancak EAC'ler yeşil enerji üretimi ve tüketimi için gerçek zamanlı eşleştirme sunmamaktadır. Bu proje, tüketicilerin yenilenebilir enerjilerinin kaynağını gerçek zamanlı olarak izlemelerine ve doğrulamalarına olanak tanımaktadır. Yenilenebilir enerji üretim ve tüketimlerinin saatlik bazda EWC blockchain ağı üzerinde eşleştirilmesi sağlanmaktadır. Platform, blockchain altyapısı olarak Energy Web Chain'i üzerinde çalışmaktadır. Eşleşen her işlem Energy Web Chain'e kaydedilir ve doğrulanır, böylece işlemlerin değiştirilemezliği ve şeffaflığı temin edilmektedir."


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Enerjisa, platform aracılığıyla daha şeffaf yeşil enerji satın alma anlaşmaları sunuyor. Bu proje ile çalışanlarımız yeşil enerji satın alma anlaşmalarını daha müşteri ihtiyaçlarına yönelik olarak satabilecekler.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Evet. Üst yönetim, inovatif teknolojileri destekleyen yaklaşımı ile projeyi yakından takip edip yönlendirmeleriyle sonuçlarını değerlendirmiştir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Ürünü başlangıçta iç tüketimimiz için denedik. Genel merkezimiz dahil 4 kendi tüketim sahamızı 7/24 yenilenebilir enerjiyle eşleştirdik. Başarılı tanıtımların ardından hizmeti kendi müşterilerimize sunmaya başladık.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Farklı birimlerden 7 kişilik bir ekip ile çalışılmıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Proje kapsamında Enerjisa olarak Energy Web Foundation (EWF)’a üye olunmuş, Energy Web Foundation (EWF) girişimi olan Energy Web blockchain ağı (EWC) üzerinden Yenilenebilir Enerji Sertifikalandırması (YES) sağlanmaktadır. Ayrıca Block Z Firması danışmanlık desteği alınan diğer kaynak sağlayıcı şirketlerdendir.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Energy Web Foundation